Seurakuntaliitto 

Suomen evankelisluterilainen seurakuntaliitto

Seurakuntaliitto pähkinänkuoressa

Seurakuntaliitto pähkinänkuoressa

Suomen evankelisluterilainen seurakuntaliitto on yksi Suomen luterilaisista kirkkokunnista ja se perustettiin jo 1920-luvulla. Jäsenseurakunnat ovat Helsinki, Karstula, Marttila, Tampere ja Veteli. Toimintaa on myös muualla kotimaassa. 

Raamattu on auktoriteetti, johon perustamme opetuksemme, toimintamme ja oppimme. Siksi pitäydymme luterilaisiin tunnustuskirjoihin Raamatun oman opin mukaisena tunnustuksena.

Seurakuntaliiton seurakunnat ovat itsenäinen evankelisluterilainen vaihtoehto kristityille, jotka tunnustavat Raamatun auktoriteetin ja haluavat luterilaisen seurakuntayhteyden.

Seurakuntaliiton ja seurakuntien nimenmuutokset

Seurakuntaliiton ja seurakuntien nimenmuutokset

Seurakuntaliitto muutti viralliseksi nimekseen Suomen evankelisluterilainen seurakuntaliitto 19.12.2012 alkaen. Nimilyhenne Svels jäi samalla pois käytöstä ja tilalle tuli Seurakuntaliitto. Syinä ”vapaa”-sanan poistoon olivat Seurakuntaliiton sekoittaminen vapaisiin suuntiin, jotka eivät noudata luterilaista tunnustusta, sekä lyhyt, paremmin kuvaava nimi. Seurakuntaliiton seurakunnat vaihtoivat nimestään ”vapaa” sanan paremmin kuvaavaan ”itsenäinen” sanaan.

Seurakunnat ovat Helsingin itsenäinen evankelisluterilainen seurakunta (21.11.2013 alkaen), Karstulan itsenäinen evankelisluterilainen seurakunta (24.11.2022 alkaen), Marttilan itsenäinen evankelisluterilainen seurakunta (29.06.2022 alkaen), Tampereen itsenäinen evankelisluterilainen seurakunta (09.01.2018 alkaen) ja Vetelin itsenäinen evankelisluterilainen seurakunta (05.10.2022 alkaen).

Tunnustuksemme

Tunnustuksemme

Suomen evankelisluterilainen seurakuntaliitto ja siihen kuuluvat seurakunnat tunnustavat Pyhän Raamatun jokaiselta kohdaltaan varmaksi Pyhän Hengen vaikutuksesta kirjoitetuksi Jumalan sanaksi ja ainoaksi täysin päteväksi uskon ja elämän ohjeeksi.
Seurakuntaliitto ja kukin seurakunta tunnustautuu myös evankelisluterilaisen seurakunnan Tunnustuskirjojen oppiin, koska se on otettu Pyhästä Raamatusta, jolla on korkein tuomiovalta kaikissa kristillisen uskon ja opin asioissa.”

Seurakuntaliiton seurakunnat

Seurakuntiemme ja Seurakuntaliiton koko olemassaolon perustana on Jumalan armahtava rakkaus Jeesuksessa Kristuksessa. Siitä elämme ja sitä tahdomme myös toisille kuuluttaa

Kristillisenä seurakuntayhteisönä, osana Kristuksen seurakuntaa välitämme Raamatun omaa sanomaa, lakia ja evankeliumia. Kymmenen käskyn lain ymmärrämme annetuksi erityisesti palvelemaan evankeliumia; synnyttämään ja ylläpitämään synnintuntoa ja siten johdattamaan Kristuksen armon luo. Koko maailman syntien sovitus Jeesuksen veren kautta ja hänen voitollinen ylösnousemuksensa on opetuksemme keskeinen sanoma. Tämän viestin haluamme kaikille välittää, jotta jokainen kuulija saisi uskoa ja omistaa iankaikkisen elämän taivaassa.

kirkolliset symbolit

Seurakunta

Jumalanpalveluksessa Jumala kokoaa luokseen seurakunnan, kasteessa synnyttämänsä lapset. Siinä Jumala hoitaa seurakuntaansa sanansa ja asettamansa Pyhän Ehtoollisen kautta.
Seurakunnassa ei ole niinkään kyse siitä mitä me teemme, vaan mitä Jumala on tehnyt puolestamme ja kuinka Hän lahjoittaa armonsa meille.

Lue lisää

Vetelin itsenäinen evankelisluterilainen seurakunta

Seurakuntaliiton jäsenseurakunta on evankelisluterilainen vaihtoehto kristityille, jotka tunnustavat Raamatun auktoriteetin ja haluavat seurakuntayhteyden, joka on itsenäinen. Seurakunnalla on säännöllisesti jumalanpalveluksia ja kokous- sekä kerhotoimintaa.
Seurakunnalla on kokoustoimintaa myös Kokkolassa ja Ilmajoella.
Tilaisuudet Vetelin seurakuntamajalla Torpantie 237, ellei tapahtumakalenterissa ole ilmoitettu muuta.

Lue lisää

Tampereen itsenäinen evankelisluterilainen seurakunta

Olemme Seurakuntaliiton jäsenseurakunta ja evankelisluterilainen vaihtoehto kristityille, jotka tunnustavat Raamatun auktoriteetin ja haluavat seurakuntayhteyden, joka on itsenäinen. Seurakunnan nimi muutettu 9.1.2018 alkaen. Toiminta-alue on Tampere ja Nokia, joissa järjestetään säännöllisiä jumalanpalveluksia. Muita toimintamuotoja ovat nuorten- ja lastenkerhot sekä kotikokoukset. Tervetuloa mukaan toimintaamme.

Lue lisää

Marttilan itsenäinen evankelisluterilainen seurakunta

Seurakuntamme on evankelisluterilainen vaihtoehto Marttilan alueen kristityille, jotka tunnustavat Raamatun auktoriteetin ja haluavat vapaan, itsenäisen seurakuntayhteyden. Yhteisön kotikunta on Marttila ja toiminta-alueena on Marttila, Turku, Loimaa ja Mellilä, joissa järjestetään säännöllisiä jumalanpalveluksia.
Muita toimintamuotoja ovat nuorten ja lasten kerhot sekä kotikokoukset (raamattupiirit ja lauluillat).

Lue lisää

Karstulan itsenäinen evankelisluterilainen seurakunta

Seurakuntamme on evankelisluterilainen vaihtoehto Karstulan alueen kristityille, jotka tunnustavat Raamatun auktoriteetin ja haluavat vapaan, itsenäisen seurakuntayhteyden. Yhteisön kotikunta on Karstula ja toiminta-alueena on Karstula, Kyyjärvi ja Jyväskylä, joissa järjestetään säännöllisiä jumalanpalveluksia. Muita toimintamuotoja ovat nuorten ja lasten kerhot sekä kotikokoukset (raamattupiirit ja lauluillat).

Lue lisää

Helsingin itsenäinen evankelisluterilainen seurakunta

Seurakuntamme on evankelisluterilainen vaihtoehto pääkaupunkiseudun kristityille, jotka tunnustavat Raamatun auktoriteetin ja haluavat vapaan, itsenäisen seurakuntayhteyden. Yhteisön kotikunta on Helsinki ja toiminta-alueena on pääkaupunkiseutu erityisesti Helsinki ja Järvenpää, joissa järjestetään säännöllisiä jumalanpalveluksia. Muita toimintamuotoja ovat nuorten ja lasten kerhot sekä kotikokoukset (raamattupiirit ja lauluillat). Tervetuloa tilaisuuksiimme, jotka ovat avoimia kaikille.

Lue lisää

Seurakuntaliiton itsenäiset seurakunnat

Seurakuntaliiton jäsenseurakunnat ovat pääasiallisia toiminnasta vastaavia. Ne ovat evankelisluterilainen vaihtoehto kristityille,
jotka tunnustavat Raamatun auktoriteetin ja haluavat itsenäisen seurakuntayhteyden

Toimintamme

Toimintamme

Seurakuntaliitossa eri tavoin tehtävä evankeliumin julistustyö on enimmäkseen itsenäisten seurakuntiemme toimintaa. 

Seurakuntaliiton ja sen seurakuntien päätehtävä on viedä eteenpäin armonevankeliumia syntiemme sovituksesta ja iankaikkisesta pelastuksesta Jeesuksen Kristuksen, meidän Herramme ja Vapahtajamme sovitustyön tähden. 

Seurakuntaliitto tukee seurakuntia järjestämällä muun muassa kesäjuhlia ja leirejä sekä toimittamalla julkaisuja.

Seurakunta elämän eri vaiheissa

Seurakunta elämän eri vaiheissa

Myös seurakunnan ja perheiden kohtaaminen elämän eri vaiheissa on tärkeä osa seurakuntaelämää.

Kasteen sakramentti, konfirmaatio, avioliittoon vihkiminen ja hautaan siunaaminenkin ovat elämän suuria käänteitä. Tärkeitä tapahtumia seurakuntaperheen elämässä ovat myös yhteiset juhlat ja leirit. Seurakunta on mukanasi ilossa ja surussa, kantamassa kohti iankaikkista elämää. 

Työntekijämme tulevat niidenkin seurakuntalaisten luo, jotka esimerkiksi vanhuuden tai sairauden vuoksi eivät kykene osallistumaan seurakunnan yhteiselle ehtoolliselle. Paimenemme ovat tietysti myös puhelimitse tai sähköpostitse tavoitettavissa. Kotikäyntien ja yksittäisten ihmisten tapaamisen merkitys on suuri hajallaan asuvissa seurakunnissamme.

Lähetystyö

Lähetystyö

Seurakunnan päätehtävää, armonevankeliumin eteenpäin viemistä, voidaan tehdä lähellä ja kaukana. Tällä hetkellä lähetyksemme painopiste on osallistua Sley:n Sudanin lähetystyöhön rukoilemalla ja taloudellisesti tukemalla. Muun muassa Rautakannel-laulutilaisuuksissa on kerätty varoja Sudanin lähetystyöhön.

Vuosien saatossa olemme osallistuneet lähetystyöhön ulkomailla Japanissa, Keniassa, inkerinmaalla Kikkerissä ja Kupanitsassa, sekä Virossa Nõvan seurakunnan kanssa. Tampereen seurakunnassa järjestetyt Sanaa ja soppaa -illat ovat esimerkki lähelle tehtävästä lähetystyöstä. 

Minulle on annettu kaikki valta taivaassa ja maan päällä. Menkää siis ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni, kastamalla heidät Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen ja opettamalla heitä pitämään kaiken, minkä minä olen käskenyt teille. Ja katso, minä olen teidän kanssanne joka päivä maailman loppuun asti.”

Matt.28:18-20

sudan kyltti

Leiritoiminta

Leiritoiminta


Seurakuntaliiton tasolla lapsi- ja nuorisotyön pääpaino on leirityössä. Se on ollut merkittävä työmuotomme jo 50-luvulta lähtien. Isostoiminta ja leireillä tehty vapaaehtoistyö kasvattaa myös uusia vastuunkantajia. Kristillinen leirityö, joka on kaikille avointa henkilökohtaisista taloudellisista mahdollisuuksista riippumatta, on ollut suuri merkittävä tekijä ja voimavara Seurakuntaliiton toiminnassa. 

Turvallisuus- ja hygieniavaatimukset ovat edellyttäneet leirikeskuksemme uusimista, mikä on kasvattanut leirityömme kustannuksia. Vaikka leireillemme on mietitty suositusleirimaksut, haluamme yhä pitää kiinni periaatteestamme, että leireille voi osallistua taloustilanteestaan riippumatta. Tähän tarvitsemme taloudellisen tukesi. Leirikeskuksemme on nyt uusi ja ajanmukainen. Kukkian Keidas Oy vastaa sen hoidosta.

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseen. Käyttäjistä ei kerätä henkilökohtaista tai tunnistettavaa tietoa. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeet.

Lue Lisää